Tuodakseen esille suomalaista ja helsinkiläistä kivenveistoa - taitoa ja taidetta - järjesti Taidekivenveisto ry kesällä 2000 - Helsingissä ollessa yksi Euroopan yhdeksästä kulttuuripääkaupungista - veistosnäyttelyn Töölönlahden alueella. VEISTOSTEN TÖÖLÖNLAHTI 2000 oli näyttävä, suurelle yleisölle tarkoitettu veistosnäyttely Töölönlahden alueella. Näyttelyn tarkoituksena oli esitellä ajankohtaista kuvanveistoa sekä tuoda Töölönlahden ympäristöön uusia visuaalisia virikkeitä, esittää kannanottoja alueen tulevasta kehityksestä ja tuoda esille alueen mahdollisuuksia kaupunkilaisten keitaana. Taidekivenveisto ry on aiemmin järjestänyt kiviveistosnäyttelyn Oopperatalon sisä- ja ulkotiloissa, samoin myöhemmin Suomen Kuvanveistäjäliitto. Kaupunginpuutarhassa on aikanaan järjestetty veistosnäyttely Helsingin Taiteilijaseuran toimesta. Auroran kentällä on ollut osa ARS95 -näyttelyä. Hesperian puistossa on muutamia pysyviä julkisia teoksia ja syyskuussa 2000 siellä paljastettiin kuvanveistäjä Pekka Jylhän muistomerkki Urho Kekkoselle. Myös Töölönlahden päällä on nähty mm. amerikkalaisen Dale Eldredin valoteos. Alueella on perinteitä kuvanveiston esittelypaikkana, joskaan ei mikään osa siitä ole muodostunut pysyväksi veistosnäyttelyiden pitopaikaksi. Toisaalta on Töölönlahden ympäristö muuttunut viime vuosikymmeninä olennaisesti. Lahden Töölön ja Mäntymäen puoleinen alue on kunnostettu ja kevyelle liikenteelle on rakennettu väylät. Osa rannasta vielä perkaamatta ja esim. Auroran kenttä on omassa lajissaan ainutlaatuinen kokonaisuus Helsingin kokoisen kaupungin keskustassa. VEISTOSTEN TÖÖLÖNLAHTI 2000 -näyttelyn painopiste oli Finlandia-talon ja Oopperan välisellä alueella, joka liittyy saumattomasti Auroran kentältä itäänpäin levittäytyvään puutarhaprojektiin. Oman haasteensa tarjosi itse lahti ja näyttelykokonaisuuteen kuului myös kelluva veistos. Tavoitteena näyttelyllä ja sen teoksilla oli korostaa Töölönlahden maiseman luonnetta, jossa vastapooleina ovat täysin rakennettu puisto ja toisaalta alueelta vielä löydettävissä oleva luonnonympäristö. Sama vastakohtapari näkyy alueen sijoittumisessa kaupunkikokonaisuuteen: etelässä kaupungin ydinkeskusta, pohjoisessa puistoalue, joka jatkuu Keskuspuistona ja metsänä kaupungin rajalle asti. Taiteilijat ja teoksetMukaan näyttelyyn oli kutsuttu eturivin kuvanveistäjiä koko maasta. Teosten sijoittaminen julkiseen tilaan edellyttää, että ne ovat riittävän suurikokoisia, vakaita ja kestäviä. Veistosmateriaaleina tulevat kysymykseen lähinnä kivi, pronssi ja betoni, jotka ominaisuuksiltaan parhaiten sopivat ulkoilmaan. Mukana oli myös muita veistosmateriaaleja sekä muutama ympäristöteos/installaatio, jotka hyvin täydensivät perinteisiä veistoksia.Mukana näyttelyssä olivat: Heikki Aspinen, Jari Juvonen, Antero Koskinen, Petti Kukkonen, Olavi Lanu, Ukri Merikanto, Matti Nurminen, Paula Nurminen, Veikko Nuutinen, Arvo Siikamäki, Anneli Sipiläinen, Ossi Somma & työryhmä, Antero Toikka, Jukka Tuominen ja Minna Tuominen
Veistosten sijoittelussa pyrittiin löytämään uusia ratkaisuja kuitenkin siten, että näyttelyteokset olisivat helposti löydettävissä, eivätkä ne sulautuisi luontoon. Toisaalta teokset tuotiin esille pimeän aikaan niille erityisesti suunnitellulla valaistuksella.
TukijatNäyttelyn suojelija: Tasavallan Presidentti Tarja HalonenNäyttelyä tukivat: Helsingin kulttuurikaupunkisäätiö, Suomen Kulttuurirahasto ja Loimaan Kivi Oy Näyttelyn teoskohtaisen valaistuksen suunnittelu ja toteutus: Sähkösuunnittelutoimisto Forssell Oy Pejan Oy:n toimittamilla iGuzzinin Woody-valaisimilla. Valaistuksen toteuttamiseen osallistuivat myös Energialaitos, kaupungin viherosasto ja rakennusvirasto sekä Kansallisooppera.
Olavi Lanu: Kelluva saari
|
< Etusivu >