Kuvanveistoa Tattarisuon kiviveistämöllä

Maallamme on pitkät perinteet kivenveistossa jo Huittisten hirvenpäästä alkaen. Perinteinen kivenveistotaito on säilynyt meillä hyvin. Toisaalta tarjoaa maamme myös erittäin hyviä kivilaatuja taidekivenveistoa varten. Onpa jopa Helsingillä oma graniittilajinsa, meille kaikille tuttu lukuisista keskustan kivijaloista ja mm. Runebergin patsaan jalustasta.

Helsingissä toimii myös yksi maamme harvoista taidekivenveistämöistä ja ainoa, joka on taiteilijoiden itsensä ylläpitämä. Tattarisuon kiviveistämöllä työskentelee tänä päivänä niin perinteisin kuin nykyaikaisinkin menetelmin kymmeniä kuvanveistäjiä. Veistämöä ylläpitävä Taidekivenveisto ry järjestää kursseja harrastelijoille ja taideopiskelijoille. Taidekivenveiston asemaa edistääkseen järjestää yhdistys myös näyttelyjä.

Taidekivenveisto ry perustettiin vuonna 1990. Yhdistyksen perustivat kiveä materiaalinaan käyttävät kuvanveistäjät turvatakseen kiviveistämötoiminnan jatkumisen pääkaupunkiseudulla. Tattarisuon kiviveistämön perusti aikanaan legendaarinen kivenhakkaaja Martti Saarinen. Saarisen lopetettua työt korkean ikänsä vuoksi toimi veistämö 1980-luvulla Suomen Kuvanveistäjäliiton hallinnassa. Ammattitaitoisten kivimiesten saaminen osoittautui vaikeaksi ja pienen verstaaan toiminta taloudellisesti kannattamattomaksi. Tällöin kiviveistämö siirtyi Taidekivenveisto ry:lle.

[ Photo: Rauno Träskelin ] Tattarisuon kiviveistämön tiloissa ja laitteilla voivat työskennellä niin yhdistyksen jäsenet kuin muutkin kivenveistoa harjoittavat. Siellä on myös järjestetty kursseja taideopiskelijoille. Kiviveistämön yhteydessä toimii myös Taontapaja Kisälli, jossa veistäjät voivat huollattaa työvälineitään.

Taidekivenveisto ry:n jäsenet

Yhdistyksen jäsenet ovat kaikki kuvanveistäjiä:

Heikki Aspinen
Aaron Heino
Pekka Kaikkonen
Antero Koskinen
Laura Könönen
Marjo Lahtinen
Bjarne Lönnroos
Ukri Merikanto - edesmennyt
Ville Mäkikoskela
Matti Nurminen
Paula Nurminen
Veikko Nuutinen
Matti Peltokangas
Timo Pyhälä
Arvo Siikamäki
Kain Tapper - edesmennyt
Minna Tuominen

< Edellinen || Etusivu >